Monday, November 30, 2009

Wordt Nederland ooit bont-vrij?


Consument wil bont, dierenactivisten eisen

fokverbod

30-11-2009 door Saskia van Reenen, Wereldomroep


In de Nederlandse etalages hangen deze winter jassen met een bontkraag en ook laarzen zijn versierd met een bontrandje. Soms is het nep, vaak is het echt. Dan is de vacht van een konijn, vos, chinchilla of nerts in een kledingstuk verwerkt. Consumenten kiezen weer voor bont. Ondertussen neemt de weerstand tegen het fokken van nertsen voor de bontindustrie toe.

De Eerste Kamer beslist dit najaar of ze een wetsvoorstel van het parlement aanneemt dat de pelsdierhouderij verbiedt. Maar of Nederland daarmee bontvrij wordt?

In de jaren tachtig werden deftige dames die een bontjas droegen, honend nagekeken of door actievoerders met scharen belaagd. De geschiedenis herhaalt zich. De bontjas van oma is van zolder gehaald en met rode verf besmeurd door dierenactivisten van de groep 'Respect voor Dieren'.

Ze protesteren tegen de terugkeer van bont in het straatbeeld. En scanderen de leus: 'Dieren hebben rechten bont is moord'.

Vossenkraagje
Met spandoeken en luidsprekers waaruit het geluid van piepende nertsen klinkt, stellen de demonstranten zich op voor een winkel waar bont te koop is. "Ik zie in deze winkel vossenkraagjes en konijnenvoeringen hangen. Als je blaast, veert het op en je ziet er witte dierenhuid onder zitten. Een teken dat het echt bont is", zegt Nina Kroos woordvoerder van Respect voor Dieren.

Kroos betreurt de terugkeer van bont op straat en op de catwalks. Ze zegt: "Voor weinig geld koop je tegenwoordig al een jas met een bontkraag. Bont is niet meer alleen betaalbaar voor rijke vrouwen".

Ook Claudia Linssen van Bont voor Dieren constateert dat jongeren die van glitter en glamour houden - de zogenaamde blingbling-generatie - bewust voor bont kiest. Deze tieners en twintigers weten niets van de acties die dertig jaar geleden werden gevoerd tegen het doodknuppelen van jonge zeehonden voor hun bontvacht. Toch merkt Linssen op dat de meeste consumenten onwetend zijn en denken dat ze nepbont kopen. Het verschil is soms lastig te zien, daarom adviseert Bont voor Dieren een test te doen. "Als je er een vlammetje onderhoudt en het stinkt naar plastic, dan is het nep. Verschroeit het bont dan is er een dier voor gedood, legt Linssen uit.

Verbod
Bont ligt niet alleen in de Nederlandse winkelschappen, ons land is ook de derde producent ter wereld van nertsenbont. Nederland telt anno 2009 zo'n honderdzeventig pelsdierhouderijen waar miljoenen nertsen voor hun harige vacht worden gefokt.

In Ederveen ligt de pelsdierhouderij van de Federatie van Pelsdierhouders. Woordvoerder Wim Verhagen trekt plastic hoezen over zijn schoenen aan, voor hij de loodsen betreedt waar honderden nertsen twee aan twee in een kooi zitten. De voorgeschreven behuizing. Wie de regels overtreedt, kan op een fikse boete rekenen van het ministerie van Landbouw. De nertsen ogen tam en kalm. Volgens Claudia Linssen is het bedrijf in Ederveen een proefopstelling. Ze zegt: "Hier fokken ze de tamme soorten. Op andere bedrijven draaien de nertsen continu rondjes om hun as en verminken ze zichzelf." Wim Verhagen ontkent dit met klem.

Koolmonoxide
Bovenop de tralies van de kooien ligt eten, fijngemalen kip en vis. De nertsen ogen tam en rustig. Sommigen hebben een witte streep over de donkerbruine vacht.

Nertsenfokker Martijn Pijnenburg

De Brabander Martijn Pijnenburg is ook nertsenfokker, hij heeft vijfduizend moederdieren. Elk moederdier kan vijf tot zes jongen per jaar baren. "Als de wintervacht volgroeid is, dan is de pels goed om te gebruiken voor jassen of kragen. Ze worden dan dood gemaakt met koolmonoxide, dat is pijnloos. We hebben een box met valkleppen die langs de kooien rijdt en waar gas op staat. Eén voor éen halen we de nertsten uit hun kooi en na een halve minuut zijn ze dood.

Dierenactivisten strijden al jaren voor het verbieden van deze nertsenfarms. Hun lobby heeft succes, de Tweede Kamer heeft afgelopen zomer voor een wetsvoorstel gestemd dat het einde inluidt van de pelsdierhouderijen in Nederland. "De Kamer vindt het ethisch onaanvaardbaar dat dieren louter gedood worden voor een luxe modeartikel zoals een jas", licht Claudia Linssen toe.

Dit najaar buigt de Senaat zich over het nertsenfokverbod. Linssen verwacht dat de Eerste Kamer het oordeel van de Tweede Kamer volgt. "Het is al eerder gelukt, in de jaren negentig moesten bedrijven die vossen en chincilla's voor de bontindustrie fokten het veld ruimen", aldus Linssen.

Meer vraag
De nertsenfokkers zijn zeer verontwaardigd dat een verbod hen boven het hoofd hangt. Vooral omdat de vraag naar bont juist weer toeneemt. En ze daarom het aantal nertsen waarmee ze fokken hebben uitgebreid. "In Nederland zijn er tal van damesmodezaken die bont verkopen, omdat er blijkbaar een markt voor is. Een nertsenmuts of een kraag gaat 25 a 30 jaar mee, dat kun je van geen enkel synthetisch product zeggen. Nederlanders zijn zich bewuster van duurzaamheid en daar past bont uitstekend in. En de reden dat mensen voor echt kiezen, dat doet u zelf ook. Als je leren schoenen koopt, wil je ook dat het vocht gereguleerd wordt en je geen zweetvoeten krijgt," zegt Wim Verhagen fel.

De pelsdierhouders zijn ook boos dat in het wetsvoorstel met geen woord gerept wordt over een financiële compensatieregeling. Zij vrezen faillissement als de Eerste Kamer voor een verbod van hun sector stemt. Zij verwachten bovendien dat hun bedrijfstak overgenomen wordt door Oost-Europese landen, waar de regelgeving soepeler is. Ook zien ze bont niet uit de Nederlandse winkels verdwijnen ook al zijn de nertsenfarms verdwenen.

De dierenactivisten delen die mening. Voor een bontvrij Nederland, moet ook de handel aan banden gelegd worden. We zullen daarom actie blijven voeren om de import van bont te verbieden, zegt Claudia Linssen. De leus "Dieren hebben rechten, bont is moord" zal voorlopig op straat blijven rondzingen.

(Bron: http://www.rnw.nl/)
(Bron foto: Wereldomroep)

1 comment: