Wednesday, February 10, 2010

Nederland niet van plan Japan sancties op te leggen - PvdD en SP willen meer druk op Japan wegens botsingen walvisjagers met Sea Shepherd


Verhagen legt Japan geen sancties op na

aanvaringen

10-02-2010 Trouw


(Novum) - Nederland zal Japan geen sancties opleggen vanwege de aanvaringen tussen Japanse walvisvaarders en schepen van de activistische organisatie Sea Sheperd. Het land wordt er voortdurend op aangesproken, zei minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

De afgelopen maanden kwamen schepen van Sea Shepherd meermaals in aanvaring met Japanse walvisvaarders. De meest recente botsing vond afgelopen zaterdag plaats. Vorige maand zonk het futuristische actieschip Ady Gil na zo'n aanvaring. Australië en Nieuw-Zeeland onderzoeken momenteel dit incident, dat plaatsvond in de wateren bij Antarctica.

Nederland is zijdelings betrokken bij de confrontaties. Niet alleen vaart het vlaggenschip van Sea Shepherd -de Steve Irwin- onder Nederlandse vlag, een van de opvarenden van de Ady Gil was ook een Nederlander.

Reden voor de Partij voor de Dieren om bij Verhagen aan te dringen op actie richting de Japanners. Ook grootste oppositiepartij SP vindt dat de druk op Japan moet worden opgevoerd. "De minister moet de ambassadeur van Japan op het matje roepen", zei Remi Poppe.

De SP'er is vooral kwaad dat Japan de walvissen vangt onder het mom van 'wetenschappelijk onderzoek', aangezien de commerciële walvisvaart sinds 1986 verboden is. "Het gaat om onderzoek hoe ze zoveel mogelijk walvissen op de wal krijgen voor de sushi."

Het is zorgelijk dat Japan nog steeds walvissen vangt, zei Verhagen. Hij wees er echter op dat alle partijen op zee, zowel de walvisvaarders als de actievoerders, zich aan de regels moeten houden en geen geweld mogen gebruiken.

Het ontbieden van de Japanse ambassadeur is echter niet nodig, omdat zowel Verhagen als premier Jan Peter Balkenende (CDA) zich rechtstreeks bij hun Japanse collega's beklagen, zoals onlangs nog gebeurde tijdens het bezoek van de premier aan dat land. "Zo'n boodschap komt veel harder aan dan de ambassadeur op het matje roepen." Eventuele nieuwe stappen komen pas aan bod als het onderzoek van Australië en Nieuw-Zeeland is afgerond.

De bewindsman gaat zich inspannen om ook het vangen van walvissen voor wetenschappelijk onderzoek verboden te krijgen. De Verenigde Naties staan dat nu nog toe en de Japanners maken daar gretig gebruik van. Het vangen en doodmaken van walvissen is tegenwoordig niet meer nodig om wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen, aldus Verhagen, die hoopt dat daarmee ook een einde komt aan de Japanse walvisvaart.

(Bron: http://www.trouw.nl/)

No comments:

Post a Comment