Sunday, March 7, 2010
Komt er een wereldwijd verbod op vangst blauwvintonijn - Vis staat centraal op agenda jaarlijkse CITES-conferentie deze maand
Politieke storm op komst over verbod op
tonijnvangst
07-03-2010 De Morgen, Belgium
Moet de handel in blauwvintonijn verboden worden? De kwestie, waar miljarden dollars van afhangen, staat vanaf zaterdag centraal op de bijeenkomst van de landen van de Cites, de conventie voor de internationale handel in bedreigde dieren en planten.
De conventie beschermde tot nog toe vooral dieren op het land. Nu steeds meer zeesoorten bedreigd worden, onder meer door overbevissing, begint dat te veranderen. Op de Cites-bijeenkomst, die zaterdag start in Qatar, staat een recordaantal voorstellen voor de bescherming van mariene soorten op de agenda.
Maar in de handel van sommige van die zeesoorten gaat bijzonder veel geld om. De industrie rond de Atlantische blauwvintonijn is jaarlijks goed voor meer dan 7 miljard dollar. Een beperking van de handel wordt daardoor een zwaar politiek steekspel.
Totaal verbod
De VS lieten deze week nog eens weten dat ze internationale commerciële handel van de bedreigde tonijn willen onmogelijk maken.
Japan liet daarop meteen verstaan dat het zo'n verbod niet zou naleven. Vier vijfde van de gevangen tonijn gaat naar Japan. De tonijn is daar populair in Japanse sushi- en sashimigerechten. Eén tonijn kan in Japan tot 100.000 dollar opbrengen.
In oktober stelden wetenschappers vast dat de blauwvinpopulatie de laatste veertig jaar met 72 procent gedaald is in het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan en met 82 procent in het westelijke deel.
Voorbehoud
Cites telt 175 lidstaten die vrijwillig tot het verdrag zijn toegetreden en wettelijk gebonden zijn aan zijn bepalingen. Maar als een land aan een verbod op de handel in een bepaalde soort wil ontsnappen, dan heeft het daarvoor negentig dagen de tijd om dat te laten weten. Door een dergelijk voorbehoud zou Japan blauwvintonijn kunnen blijven kopen van landen die eveneens niets in zo'n verbod zien.
Spanje, Griekenland en Malta verzetten zich ook tegen een verbod op de handel in blauwvintonijn. Frankrijk is wel voorstander van een verbod maar met vertraging, na achttien maanden, en slechts gedurende een beperkte periode. Italië steunt het verbod volledig.
EU-koers
Volgens Gerry Leape van de Pew Environment Group, een Amerikaanse milieuorganisatie, is het weinig waarschijnlijk dat de Europese tonijngiganten een verbod op blauwvintonijn zouden negeren omdat ze de EU-koers moeten volgen. De Europese Commissie en het Europees Parlement verklaarden zich al voorstander van een verbod. Ook de zwaargewichten Duitsland en het Verenigd Koninkrijk deden dat al.
Japan heeft vroeger al voorbehoud geformuleerd bij acht soorten: allemaal walvissen, dolfijnen en haaien.
(Bron: http://www.demorgen.be/)
(Bron foto: De Morgen)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment