Monday, March 8, 2010

Anti Dierproeven Coalitie reageert inhoudelijk op eenzijdig artikel in Belgische krant De Standaard over apenexperimenten in KU Leuven


De Standaard in de fout

08-03-2010 St. Anti Dierproeven Coalitie


De Standaard publiceerde afgelopen donderdag 4 maart schaamteloos nieuwe propaganda voor de apenexperimenten aan de KU Leuven. (klik hier voor het artikel in De Standaard) Steven Stroeykens schreef een volledig kritiekloos stuk over het invasieve hersenonderzoek dat Guy Orban en zijn collega’s op weerloze makaakaapjes uitvoeren.

Het artikel stelt dat studies op menselijke vrijwilligers, waarbij proefpersonen in zogenaamde FMRI-scanners plaatsnamen, tot het inzicht hadden geleid dat mensen over een speciaal hersengebied beschikken dat onze omgang met werktuigen coördineert. Een ‘technologieknobbel’ zou je kunnen stellen. Dit is nuttige wetenschappelijke kennis die toepasbaar is op mensen en mogelijk uitzicht biedt op (medische) toepassingen ten behoeve van de mens. Dit is nu juist het type onderzoek waar de Anti Dierproeven Coalitie voor pleit; mensspecifiek en relevant neurologisch onderzoek.

Dierproefnemers zoals Guy Orban komen echter keer op keer met absurde conclusies naar aanleiding van resultaten zoals hierboven beschreven. Zoals hij in het stuk wordt geciteerd: ‘Vervolgens kun je hetzelfde doen bij apen'. Deze uitspraak is exemplarisch voor de apenexperimenten aan de KU Leuven; het ‘kan’ dus we doen het! Pseudowetenschap die vooral gericht is op de nieuwsgierigheid van de onderzoekers.

Let wel, dit onderzoek wordt uitgevoerd voor menselijke doeleinden onder het voorwendsel dat het mogelijk ooit iets zou kunnen bijdragen dat mensen zou kunnen helpen.

Wat één en ander nog schrijnender maakt is dat uit de experimenten op de aapjes uiteindelijk blijkt dat er een fundamenteel verschil bestaat ten opzichte van de uitkomsten bij mensen; de eerder bij mensen ontdekte ‘technologieknobbel' werd helemaal niet gevonden bij de makaken op de plaats waar ze verwacht werd.

Tegelijkertijd is zeer goed gedocumenteerd dat verschillende apensoorten wel degelijk werktuigen kunnen gebruiken (denk aan mensapen die stokjes gebruiken om termieten te vangen of stenen stapelen om voedsel te kunnen bereiken). Het is dus waarschijnlijk dat daar simpelweg niet dezelfde hersengebieden bij actief zijn als bij de mens. Eens te meer wordt hieruit duidelijk dat er duidelijke (neurofysiologische) verschillen zijn tussen mensen en andere diersoorten (en tussen die diersoorten onderling). Ook dit is iets wat de Anti Dierproeven Coalitie reeds lange tijd benadrukt.

De KU Leuven lijkt zich niet te realiseren dat dit juist de wetenschappelijke gebreken illustreert van haar experimenten op apen, zogenaamd ten behoeve van de mens. Voorts is er maar één goed model voor de mens en dat is de mens zelf.

Het steekt ons zeer dat de Standaard in dit ‘wetenschappelijke’ artikel het lot van de aapjes volledig onbeschouwd laat en zich hiermee voor het karretje laat spannen van de KU Leuven. Er worden geen ethische vragen gesteld, laat staan kritiek uitgeuit.

Gemakshalve wordt even weggelaten dat de aapjes, in tegenstelling tot de menselijke vrijwilligers niet vrijwillig plaatsnemen in de FMRI-scanners en ontzettend lijden onder hun leven als testsubject.

De aapjes worden eerst voorzien van een hersenimplantaat; een soort plastic ‘headset’ die aan de schedel wordt vastgeschroefd. Hiervoor moesten ze zeer ingrijpende hersenoperaties ondergaan waarbij er gaten in hun schedel worden geboord en waarbij hun schedelpan wordt gelift. Tijdens de experimenten worden de aapjes in speciaal ontwikkelde primatenstoelen gezet. Het hoofdje van de aap wordt volledig geïmmobiliseerd door middel van een magneet bevestigd aan de plastic headset. Zo probeert men de aapjes te dwingen naar een scherm te staren dat recht voor hen is geplaatst. Voorafgaand aan de experimenten wordt de dieren langdurig (minimaal 20 uur) eten en drinken ontzegt. Wanneer zij hun blik naar het scherm langdurig vasthouden worden ze ‘beloond’ met een paar druppels water of vruchtensap. Op deze wijze zorgen Guy Orban en zijn collega’s ervoor dat de aapjes mee te werken aan hun perverse proeven.

Hoe zo’n gruwelijk tafereel eruit ziet illustreert het plaatje –afkomstig van een publicatie* van Orban zelf- hieronder:

En dan hebben we het nog niet eens over het psychische leed dat hoogontwikkelde dieren, zoals apen, ervaren tijdens hun –vaak jarenlange en solitaire- opsluiting in proefdierlaboratoria, waar ze gedepriveerd zijn van al hun natuurlijke levensbehoeften als intelligente en sociale dieren.
Dat onderzoekers als Guy Orban een welhaast onbegrensde wetenschappelijke nieuwsgierigheid hebben ten koste van dieren blijkt wel uit de laatste paragraaf uit het artikel in de Standaard:
Orban is al een nieuw onderzoeksproject in de Verenigde Staten aan het plannen om dat uit te zoeken. Maar als hij moet gokken, dan zegt hij nee:
‘Ik verwacht niet dat chimpansees het zullen hebben. De mens is de enige aap met onvervalst technisch talent.'

Het is alarmerend en weerzinwekkend dat dierproefnemers zoals Orban geen strobreed in de weg wordt gelegd om tot in lengte van dagen wrede proeven te nemen op dieren met pijnvermogen en gevoel. In dit geval nota bene proeven op mensapen die in Nederland en België bij de wet verboden zijn op ethische gronden. Een grof schandaal dat de KU Leuven haar personeel toestaat om uit te wijken naar de Verenigde Staten om daar experimenten te verrichten op chimpanzees die hier illegaal zouden zijn. Erger nog, de kans is goed aanwezig dat Guy Orban voor zijn toekomstige onderzoek in de VS ‘grants’ krijgt van zijn werkgever, de KU Leuven; geld dat afkomstig is van de Belgische belastingbetaler!

De Anti Dierproeven Coalitie houdt dit dossier nauwlettend in de gaten en zal het publiek blijven informeren over de misdaden tegen apen en andere dieren door publieke instellingen zoals de KU Leuven.

* meer info hier

(Bron: http://www.stopdierproeven.org/)
(Bron tekening: St. Anti Dierproeven Coalitie)

No comments:

Post a Comment