Thursday, March 4, 2010

Dit jaar mogen 5939 kievitseieren in Friesland worden 'geraapt'


Limiet rapen kievitseieren bijgesteld

04-03-2010 RTV Noordoost-Friesland


LEEUWARDEN - Het maximale aantal kievitseieren dat dit jaar tijdens het ‘ljipaaisykjen’ mag worden meegenomen door ‘aaisikers’ wordt bijgesteld van 6.431 naar 5.939 stuks. Het College van Gedeputeerde Staten heeft de ontheffing van de Bond Friese Vogelwachten (BFVW) voor het zoeken en rapen van kievitseieren op dit punt aangepast.

Reden voor dit besluit is een verzoek van Faunabescherming eerder deze week om nieuwe cijfers van de kievitenstand in 2009 te betrekken bij de huidige ontheffing. Op basis van recente cijfers van het Weidevogelmeetnet Fryslân over de stand van weidevogels in Fryslân, stelt de provincie het aantal te rapen eieren vast op 5.939. De provincie ziet geen redenen om het verbod op het eierzoeken in gebieden van It Fryske Gea te betrekken bij het aantal te rapen eieren, waar Faunabescherming om vroeg. Het gaat hier om 1.700 extra hectares waarvoor de toegang voor eierzoekers is verboden, dat effect is verwaarloosbaar. Binnen de meeste terreinen van It Fryske Gea, de Natura-2000 gebieden, was het eierzoeken al verboden.

Gedeputeerde Hans Konst: ‘Samen met de BFVW doen we onze uiterste best om de Friese traditie van het eierzoeken overeind te houden. We zien het ‘ljipaaisykjen’ als onderdeel van een uniek systeem voor de bescherming van weidevogels in Fryslân.’

De leden van de Bond Friese Vogelwachten (BFVW) mogen het veld in mits zij in het bezit zijn van een aaisikerspas en zij de eieren die zij meenemen melden via een sms-controlesysteem. In de periode van 1 maart tot 1 april mogen de kievitseieren worden geraapt tot het maximaal toegestane aantal van 5.939 eieren is bereikt.

(Bron: http://www.radionof.nl/)
(Bron foto: http://www.bildtsroasy.nl/nieuws/nieuws_2008.html)

No comments:

Post a Comment