Sunday, March 7, 2010

Ruim helft Konikpaarden van Oostvaardersbos weer terug in Oostvaardersplassen


Helft Koniks terug in Oostvaardersplassen

07-03-2010 De Pers


Ruim de helft van de ongeveer 125 Konikpaarden die in januari het ijs overstaken van de Oostvaardersplassen naar het Oostvaardersbos is weer terug. Dat liet boswachter Hans Breeveld zondag weten.

De wilde paarden gingen in de nacht van 9 op 10 januari over het ijs naar het bos en verbleven daar de afgelopen tijd. Ze konden er niet uit zichzelf weg komen, omdat het gebied is omheind. Volgens Breeveld heeft een van zijn collega's een groepje paarden dat in de buurt van een hek verbleef onder zachte dwang erdoor gekregen. Hierdoor konden ze weer bij hun vertrouwde verblijfplaats komen. ,,We hebben ze wel de weg moeten wijzen. Het was een hengst die de eerste stap zette en waarschijnlijk heeft gedacht 'dit ken ik'. En dan is het net met schapen. Als er een over de dam is, volgen er meer'', vertelde de boswachter.

Breeveld verwacht dat de rest van de groep Konikpaarden de komende tijd zal volgen. ,,Het zou me verbazen als de rest niet teruggaat. Paarden zijn sociale dieren, die willen bij elkaar zijn.'' Hoewel het bos volgens hem geen slechte plek is voor de dieren, is een grote open vlakte meer geschikt voor hen dan een dicht bos.''

De aanwezigheid van de paarden in het bos heeft niet tot noemenswaardige problemen geleid met mensen, aldus de boswachter. ,,We hebben ze af en toe wel moeten manen weg te blijven bij de paarden. Het blijven wilde dieren en die moet je met rust laten.''

(Bron: http://www.depers.nl/)
(Bron foto: http://www.almerevandaag.nl/nieuws/almere/article5681306.ece/Wilde-paarden-steken-Oostvaardersplassen-over-)

No comments:

Post a Comment