Tuesday, January 5, 2010

Ongeduld bij medewerkers teams VWA die geiten moeten afmaken - Geiten gedood terwijl ze nog niet ingeslapen waren....


'Ruimingteams moeten geduld hebben'

05-01-2010 Agrarisch Dagblad


Nieuwe leden van de ruimingteams moeten er goed op letten dat alle verdoofde geiten zijn ingeslapen voordat ze met het dodingsproces verder gaan.

Die waarschuwing geeft de Commissie Vaarkamp-Ohl in een tweede rapportage over het dierenwelzijn bij het ruimen van geiten met Q-koorts. Bij twee onaangekondigde inspecties heeft de Commissie kennelijk ongeduld geconstateerd bij VWA-teams, met name bij nieuwe medewerkers.

Voor de dodelijke injectie krijgen geiten in een groep eerst een injectie met een slaapmiddel. De commissie wijst er in zijn rapport op dat de dieren eerst allemaal in slaap moeten zijn gevallen voor teamleden de dieren benaderen om bijvoorbeeld oornummers af te lezen. Geiten zijn kuddedieren en zolang zij in rust in een bekende groep verblijven, ondergaan ze geen zichtbare stress na de injectie met het slaapmiddel.

"Gaan er in dit stadium mensen door de groep lopen terwijl nog niet alle dieren slapen dan blijven de laatste dieren des te langer overeind", rapporteren de professoren Henk Vaarkamp en Frauke Ohl, de leden van de commissie. "De neiging bestaat om deze laatste dieren een extra dosis slaapmiddel te geven, maar wachten is toch de beste remedie."

(Bron: http://www.agd.nl/)

No comments:

Post a Comment