Tuesday, January 5, 2010

Pitbull komt maar niet los van slecht imago - Het zijn de eigenaren die vaak slecht imago hebben

'Pitbull blijft in verdomhoek'

05-01-2010 door Henk Wageman, De Stentor


STEENWIJKERLAND - Jan Dirk van Ginneke weet het zeker. "Er zijn in ons land niet meer bijtincidenten met pitbullachtige honden na de intrekking van de Regeling Agressieve Dieren, zoals de politie in Steenwijkerland onlangs in onze krant meldde.

De sterke Amerikaanse bulldog van Jan Dirk van Ginneke slaapt elke nacht met de zes kwetsbare chihuahua's. "Er zijn nooit problemen geweest'', zegt Van Ginneke.

Van Ginneke is voorzitter van de stichting ARFE (Animal Research Foundation Europe). Hij werkt nauw samen met het Martin Gaus Gedragscentrum en met de Dierenbescherming.

"Het staat wél vast dat er een bepaald "type eigenaar" eigenaar bestaat die zoekt naar een type hond. Hetzelfde kun je vaststellen bij kleding, tatoeages, automobielen, het is allemaal 'gedrag gebonden."

Het imago van deze rassen doet voorbijgangers de eigenaren met argwaan benaderen. Zo durft de houdster van een Engelse Staffordshire in Steenwijk haar hond niet meer uit te laten als er andere mensen in de buurt zijn. Ze wil daarom ook anoniem in de krant blijven, "want Steenwijk is een klein dorp en voor je het weet heb ik allerlei figuren achter bij de deur staan. Ze beschuldigen je hond zomaar ergens van. Voordat je het weet raak je je eigen hond kwijt.''

Behalve de Staffordshire heeft ze ook een kleine shitsu. "Toen deze 11 weken was, is ze gebeten door een Jack Russell. Gevolg: vier gaten in de rug. Dankzij de Staffordshire is ze er weer bovenop gekomen en voelt ze zich weer veilig.''

Volgens haar zijn de laatste tijd in Steenwijk wel degelijk veel bijtincidenten geweest. Maar dan vooral door herders. " Maar door hoor je niemand over. Onlangs werden twee mensen in Rams Woerthe door een herder gebeten en vorige week vloog in Willemsoord een herder een voorbijganger aan. En ze lopen allemaal los, wat tegen de regels is.''

Willemsoord was deze zomer ook het toneel van de aanval van een pitbull op de buurvrouw van eigenaar Rudy Trinks. Volgens de laatste werd zijn hond voortdurend door de buurvrouw getreiterd. En toen ze een keer aan de deur kwam, op het moment dat zijn vriendin alleen thuis was, ging het mis. Sam, een Amerikaanse bulldog vloog de vrouw aan en Chiva de andere bulldog ontsnapte eveneens aan de aandacht van zijn vriendin en beet het hondje van de buurvrouw.

De politie nam beide honden in beslag. Sam werd ingeslapen en over het lot van Chiva tast de eigenaar nog steeds in het duister. Trinks werd vervolgens verplicht te verhuizen uit Willemsoord en woont nu in Steenwijk.

Nathalie van Dijk beheert de website Le Joie de Vivre, waarin ze het onder meer opneemt tegen organisatoren van hondengevechten. "Want die komen nog steeds in ons land voor'', weet Van Dijk. "We krijgen mededeling van honden, die zo zijn toegetakeld, dat je weet: hier is iets mis mee gegaan. Onlangs heeft ze haar bevindingen onder andere aan de politie van Groningen doorgegeven, maar tot nu toe is er, volgens haar, niets mee gedaan. Jan Dirk van Ginneke weet het zeker." Er zijn in ons land niet meer bijtincidenten met pitbullachtige honden na de intrekking van de Regeling Agressieve Dieren, zoals de politie in Steenwijkerland onlangs in onze krant meldde.

(Bron: http://www.destentor.nl/)
(Bron foto: Stentor)

No comments:

Post a Comment