Friday, October 30, 2009

4.251 Beren in Japan gedood sinds april dit jaar.....- Dieren zouden bedreiging zijn voor mens en gewassen



Japanners zijn in recordtempo beren aan het



uitroeien



30-10-2009 Het Laatste Nieuws, Belgium





Sinds april zijn in Japan 4.251 beren gedood omdat ze "een bedreiging vormden voor mensen en voor gewassen". In 2008 waren het er 4.340. De schattingen van hoeveel ursus thibetanus japonicus of tsukinowaguma's er nog in Japan over zijn varieert: tussen 8.400 en 15.000.



"Even kalm aan doen"

De meeste van de beren worden gedood door jagers, wat overigens perfect legaal is. De Japanse overheid is niet verder gegaan dan een "vriendelijk verzoek" aan de jagers om "het even kalm aan te doen want het aantal beren is gedaald".



Slechte reputatie

De meeste Japanners zijn niet zo tuk op beren. Ze hebben de reputatie gevaarlijk te zijn, mensen aan te vallen en te doden. Sinds de Tweede Wereldoorlog is dat laatste drie keer gebeurd en werden 136 Japanners verwond door een beer. Het imago van de beren kreeg een paar weken geleden nog een deuk toen in de Japanse stad Nyukawa, op zo'n 200 kilometer van Tokio, negen mensen gewond raakte toen een beer de aanval opende op een buslading toeristen aan een servicestation naast een snelweg.



Meer confrontaties

De beren moeten er dus maar allemaal aan in naam van de openbare veiligheid. Japan - 12 keer groter dan België - is één van de dichtsbevolkte landen ter wereld met 337 inwoners per km2. Dat er überhaupt nog beren leven is te danken aan het feit dat 73 procent van de natie te bergachtig is om te wonen voor de bijna 130 miljoen Japanners.



De jongste jaren zijn er echter steeds meer confrontaties tussen de beren en mensen. Dat komt omdat de dieren geen eten meer vinden in de bossen.



(Bron: http://www.hln.be/)

(Bron foto: archief Kraaijer)

No comments:

Post a Comment