Thursday, October 29, 2009

Nationale recherche betrapt 33-jarige vrouw in Barchem tijdens bevrijdingsactie nertsen uit fokkerij


Activiste betrapt bij actie nertsen

29-10-2009 Van onze verslaggever Caspar Janssen, De Volkskrant


Amsterdam - De nationale recherche heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 33-jarige vrouw op heterdaad betrapt en aangehouden tijdens een actie van dierenrechtenextremisten bij een nertsenfokker in het Gelderse Barchem.

Het is volgens het Openbaar Ministerie (OM) de eerste keer dat een dierenrechtenextremist tijdens een actie is betrapt. Volgens het OM vernielde een onbekend aantal mensen honderden hokken van de fokkerij.

Vijfduizend pelsdieren ontsnapten en verspreidden zich over het bedrijfsterrein. Deze nertsen moeten worden afgemaakt, omdat ze niet kunnen worden teruggeplaatst, aldus justitie.

Het landelijk parket zegt dat het ingrijpen van de politie heeft voorkomen dat er nog eens vijftienduizend nertsen werden losgelaten. ‘De politie was net op tijd om deze mevrouw op te pakken en erger te voorkomen, en bijna op tijd om alle daders aan te houden’, zegt een woordvoerder. ‘De daders hadden ook geen tijd meer om het hek rond het bedrijf te vernielen.’

De aanhouding is volgens het parket ‘een direct gevolg van permanent onderzoek naar dierenrechtenextremisten. We wachten niet meer alleen maar de incidenten af.’ Sinds eind vorig jaar bestaat er een speciaal politieteam dat zich bezighoudt met de opsporing van dierenrechtenextremisten. Eerder dit jaar werd al een aanhouding verricht na een bevrijdingsactie van nertsen in Zeeland.

De nu gearresteerde vrouw komt uit Hilversum en heeft de Duitse nationaliteit. Rechercheurs hebben donderdag haar woning doorzocht naar bewijzen voor de betrokkenheid van de vrouw bij dierenrechtenextremisme. Ook werd er huiszoeking gedaan in een woning in Amsterdam. Onbekend is nog of er verbanden zijn met brandstichtingen in Hilversum en Wassenaar, eind vorig jaar. Toen gingen de auto’s in vlammen op van medewerkers van Euronext, de beurs die aandelen verhandelt van een Brits proefdierenbedrijf.

De fokkerij in Barchem was in 1999 ook al doelwit van ‘dierenbevrijders’. Toen ontsnapten achtduizend dieren. De eigenaar wilde donderdag niet reageren.

(Bron: http://www.volkskrant.nl/)
(Bron foto: archief Kraaijer)

No comments:

Post a Comment