Tuesday, February 23, 2010

Dierenbescherming steriliseert weer honden in buurten Paramaribo (Suriname)


Eerste dag sterilisatieproject

Geen ongewenste puppy’s meer

23-02-2010 door Bonnie van Leeuwaarde, De Ware Tijd, Suriname


Paramaribo - Drijfnat stappen de vrijwilligers in de dierenambulance en de pick-up. Ze hebben het koud en behoefte aan een borrel; maar de eerste dag van het sterilisatieproject van de Dierenbescherming zit er op. Die verliep gisteren in de stromende regen. En was niet eens zo slecht: acht honden zijn in de straten van Beekhuizen en Livorno opgepikt, en 24 die eerder door hun baasje waren aangemeld, geopereerd.

Het jongetje Boy helpt met het verzamelen van zijn honden. Het teefje wordt door de vrijwilliger van de Dierenbescherming Suriname een muilkorf omgedaan. Nadat ze gesteriliseerd is, wordt ze teruggebracht naar haar baasjes. De Dierenbescherming geeft antibiotica en instructies mee, over hoe het dier na de operatie het best behandeld kan worden.

Op een erf treffen de vrijwilligers poezen, kalkoenen en twaalf honden aan, waaronder negen teefjes. “Eerst hadden we er drie. Dit is een beruchte buurt; je moet wel honden hebben om je te beschermen”, verklaart de eigenaar.

Nu zijn er zoveel waakhonden, dat ze niet eens namen hebben. Ze mogen mee met de vrijwilligers van de Dierenbescherming om gesteriliseerd te worden. Dan zullen ze geen ongewenste puppy’s meer krijgen. Dat is de bedoeling van de Dierenbescherming: door de teefjes onvruchtbaar te maken, zullen er minder pups zijn en minder gedumpte honden, dus ook minder zwerfhonden. Met behulp van zoontje Boy, kunnen vier wijfjes in de kennels geplaatst worden. Morgenmiddag, wanneer deze vier teruggebracht worden, zullen de overige vijf afgehaald worden.

Het sterilisatieproject in het gebied Beekhuizen-Livorno zal twee weken duren. In Livorno zijn er 402 loslopende honden geteld en in Beekhuizen 200.
“Voor deze wijken is gekozen omdat er veel loslopende honden zijn.

Sommige hebben een baasje, andere niet”, zegt Mirna Hovius van de Stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname. “En in deze buurten is het lastig voor de eigenaar om het volle bedrag van een sterilisatie te betalen.” Voor SRD 45 kan de teef geholpen worden. Gewoonlijk kost zo een operatie, waarbij de eierstokken en soms de baarmoeder verwijderd worden, ongeveer SRD 250 .

Enkele vrijwilligers van de Dierenbescherming nemen bij een woning te Latour een teef mee om te steriliseren, terwijl een collega informatie over het dier inwint bij de huisbaas. De eerste dag van het sterilisatieproject van de Dierenbescherming bleek succesvol.

“Sterilisatie is vooral handig om ongewenste pups te voorkomen, maar als je het niet doet, is de kans groter dat je hond op latere leeftijd baarmoederontsteking krijgt of melkkliertumoren”, legt dierenarts Chris Polanen uit.
“De levensverwachting van je dier stijgt direct als ze gesteriliseerd is, want door een baarmoederontsteking kan ze overlijden.”

Polanen is één van de vijftien dierenartsen die meewerken; vier uit Nederland en elf uit Suriname. Vijfentwintig vrijwilligers, waaronder zeven stagiaires assistent-dierenarts van het Nederlandse Welland College en een Belgische studente Agro- en Biotechnologie, gaan elke ochtend en middag op pad, om de buurtbewoners te informeren over de voordelen van zo een operatie. De dierenartsen hebben in totaal 310 operaties gepland. Polanen denkt dat het met vereende krachten wel moet lukken. Tijdens het eerste project, vorig jaar in Latour, werden 180 wijfjes gesteriliseerd.

(Bron: http://www.dwtonline.com/)
(Bron foto's: De Ware Tijd)

No comments:

Post a Comment