Tuesday, February 23, 2010

Minister LNV: Tot einde castreren biggen in 2015 mogen biggen gasverdoofd gecastreerd worden


Verburg: verdoofd castreren goede tussenstap

23-02-2010 De Telegraaf


DEN HAAG - Tot er in 2015 een einde komt aan het castreren van biggen, is het verdoven met CO2 een goede tussenoplossing. Mits dat goed gebeurt, want in de praktijk zijn wel wat verbeteringen nodig.

Dat blijkt uit het rapport van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) over het verdoofd castreren van biggen, dat minister Gerda Verburg (LNV) dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde. In het rapport wordt onder meer aanbevolen om vaker dierenartsen bij de ingreep te betrekken. De demissionair bewindsvrouw liet ook Duits onderzoek bekijken waaruit zou blijken dat het verdoven met CO2 het dierenwelzijn aantast.

Volgens Nederlandse deskundigen leidt de procedure niet tot meer stress dan castreren zonder verdoving. Verburg stelt dan ook dat het zogenaamde gasverdoofd castreren beter is dan onverdoofd castreren. De bewindsvrouw wil internationaal afstemmen hoe de methoden om pijn en stress te bestrijden tijdens de ingreep het dierenwelzijn kunnen verbeteren.

Biggen worden gecastreerd omdat er een kleine kans is dat het vlees van het dier in de pan onaangenaam gaat ruiken. Eind 2007 spraken supermarkten, de vleesverwerkende industrie en varkenshouders af dat ze in 2015 stoppen met de ingreep. Tot die tijd wordt er verdoofd gecastreerd.

(Bron: http://www.telegraaf.nl/)

No comments:

Post a Comment