Wednesday, February 24, 2010

Primatoloog Marc van Roosmalen houdt 4 maart een lezing in Delft


Held van de planeet geeft lezing in Delft

24-02-2010 St. Anti Dierproeven Coalitie


Op 4 maart zal de wereldberoemde bioloog, natuurvorser en natuurbeschermer dr. Marc van Roosmalen een lezing geven ter gelegenheid van zijn nieuwe boek Tropenkolder. De lezing gaat over de bizarre gebeurtenissen die hem in de afgelopen jaren zijn overkomen in zijn strijd voor het behoud van de biodiversiteit van het tropisch regenwoud van Brazilië.

De voordracht van Van Roosmalen begint om 20.15 uur en vindt plaats in DOK Delft, Vesteplein 100 in Delft. Aanmelden is niet nodig; iedereen is welkom. De boeken van Marc van Roosmalen zijn die avond te koop, met handtekening van de auteur.

In het Amazonegebied heeft Marc van Roosmalen de afgelopen 15 jaar niet minder dan 100 boomsoorten, 20 nieuwe apensoorten en ruim 20 andere grote boom- en bodembewonende zoogdieren ontdekt. Daarnaast identificeerde hij een nieuwe soort aan zoetwater aangepaste dolfijn en een mini-zeekoe - een tweede, maar veel kleinere soort Amazonezeekoe. Ook heeft Marc archeologisch onderzoek verricht naar de vroege menselijke bewoning van het Zuid-Amerikaanse continent, en meer in het bijzonder van de regenwouden van het laagland Amazonegebied. Hij heeft maandenlang samengeleefd met nog oorspronkelijk in en van het regenwoud levende Indianenstammen en heeft hij als leerling van een sjamaan in de Boven-Xingú de traditionele heelkunst en alle medicinale planten en dieren gedocumenteerd.

Marc is meerdere malen onderscheiden. In het jaar 2000 riep Time Magazine samen met Ford Company hem uit tot "Held voor de Planeet". In zijn strijd voor het behoud van het regenwoud kwam hij door zijn biodiversiteitonderzoek onherroepelijk in conflict met de houtboeren, grondspeculanten, sojaboeren en illegale dierenhandelaren omdat hij teveel zag wat het daglicht niet verdragen kan. Keer op keer heeft hij erop gewezen dat het regenwoud wordt omgehakt en afgebrand voor de verbouw van soja-veevoer. Nederland is de grootste afnemer van in Brazilië verbouwde soja, dat hier als varkensvoer wordt geïmporteerd.

In 2007 werd hij op beschuldiging van biopiraterij (= "misdaden tegen de natuur") berecht, gevangen genomen en in een politiek proces tot 14+ jaar gevangenis veroordeeld. Hoewel vrijgesproken in 2008, is Marc toen het Openbaar Ministerie bij het Opperste Gerechtshof in Brasilia tegen zijn vrijspraak in beroep gegaan is, op de laatste dag dat zijn Nederlandse paspoort geldig was naar Nederland gevlucht. Officieel is Marc geen Nederlander, omdat hij het Nederlanderschap automatisch zou hebben verloren toen hij de Braziliaanse nationaliteit aannam – een voorwaarde om zijn aanstelling bij de Braziliaanse overheid te behouden. Momenteel is hij in afwachting van een beslissing van het Ministerie van Justitie om hem zijn Nederlanderschap terug te geven. Naar aanleiding van zijn situatie zijn Kamervragen gesteld aan de minister.

In een petitie is bovendien gevraagd om Marc van Roosmalen te rehabiliteren en hem Ereburger van Nederland te maken.

Meer informatie over van Roosmalen is te vinden op http://www.heldvandeplaneet.hyves.nl/ en http://www.marcvanroosmalen.org/.

(Bron: http://www.stopdierproeven.org/)
(Bron foto: eigen foto Marc van Roosmalen)

No comments:

Post a Comment