Thursday, December 31, 2009

Hertjes in Amsterdamse Waterleidingduinen zorgen voor veel 'commotie' onder bestuurders in regio


Roep om afschieten herten Waterleidingduinen

sterker

31-12-2009 Haarlems Dagblad


Bloemendaal - De roep om maatregelen tegen herten in de Waterleidingduinen wordt steeds sterker. Begin januari is er overleg tussen de provincies Noord- en Zuid-Holland en de gemeente Amsterdam over de situatie.

Niet alleen gedeputeerde Jaap Bond, ook de gemeenten Bloemendaal en Zandvoort klagen in toenemende mate over de herten en het uitblijven van maatregelen. Inmiddels is de organisatie Faunabescherming vorige week een tegenoffensief begonnen. Tegenstanders van de jacht worden verzocht een protestmail te sturen naar Jaap Bond en een steunbetuiging aan de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest. Amsterdam is eigenaar van de Waterleidingduinen en weigert tot nu toe de dieren af te schieten.
Op de gemeentelijke site waarschuwt Bloemendaal voor de gevaren van herten op de wegen langs het gebied. Met de toevoeging 'omdat de gemeente Amsterdam niet heeft willen ingrijpen'. Dit jaar zijn er zeker 43 ongevallen geweest met herten in de regio Kennemerland. Geadviseerd wordt goed op te letten en niet te hard te rijden, met name op de Boekenroodeweg, Brouwerskolkweg, Vogelenzangseweg, Zandvoortseweg en Zeeweg.

Sinds december 2008 is het aantal klachten over de herten sterk toegenomen. De dieren zwerven langs wegen en in tuinen en velden. De gevolgen van een botsing tussen hert en verkeer zijn groot. Het dier raakt vaak zwaar gewond en moet worden afgemaakt, of overlijdt meteen. Tot nu toe zijn er geen mensen verongelukt. Wel is 6 december een automobilist op de Duinlustweg gewond geraakt, toen hij een hert wilde ontwijken. Zijn auto raakte total loss.

Harm Niesen van Faunabescherming zet vraagtekens bij de roep om maatregelen. Volgens hem staat het namelijk helemaal niet vast dat het gaat om herten die uit de Waterleidingduinen komen. ,,De herten die de overlast veroorzaken zwerven rond op landgoederen. Om iedere eigenaar zover te krijgen dat ze meewerken aan afschieten is een heidens karwei. Veel makkelijker is het om de herten in de Waterleidingduinen de schuld te geven. Maar daar dieren afschieten is geen oplossing voor een probleem ergens anders.''

Bovendien zijn volgens Niesen nog andere maatregelen mogelijk. ,,Er staat welgeteld één waarschuwingsbord langs de Vogelenzangseweg. Wildspiegels zijn er niet. Herten zijn vrij traag en raken over het algemeen niet in paniek van auto's. Ik heb het gevoel dat er vaak te hard wordt gereden.''

Ook staan niet overal hoge hekken en ontbreekt het aan wildroosters.

(Bron: http://www.haarlemsdagblad.nl/)
(Bron foto: Haarlems Dagblad)

No comments:

Post a Comment