Wednesday, December 30, 2009

Ontevreden geitenfokkers richten vakbond op - 1e Doel is opheffing algeheel fokverbod tot 1 juli 2010


Nieuwe vakbond ontevreden geitenfokkers

30-12-2009 door Henk Mees, BN/De Stem


DEN BOSCH - Het ongenoegen bij geitenhouders over de maatregelen tegen Q-koorts heeft geleid tot de oprichting van een vakbond.

Opheffing van het algehele fokverbod tot 1 juli 2010 is het eerste doel van deze vakbond, de Nederlandse Geitenhouders Vakbond (NGHV).

,,De instanties die onze belangen behartigen zoals LTO en ZLTO moeten zich harder opstellen, ze doen niet genoeg naar onze zin en zijn veel te gemakkelijk overstag gegaan", zegt een van drie initiatiefnemers die vooralsnog onbekend wil blijven.

LTO bestrijdt de kritiek. "We hebben een maand eerder een eigen plan op tafel gelegd", zegt scheidend voorzitter Jan van Lokven van de vakgroep LTO Geitenhouderij.

"Een van de kernpunten daarvan was vaccinatie, testen en hertesten van alle dieren. Het bericht dat de test niet waterdicht zou zijn, kwam ook voor ons volkomen onverwacht. Aansluitend zijn door de politiek zeer drastische maatregelen genomen en de Tweede Kamer heeft zich daarachter geschaard."

Volgens de oprichters van de vakbond dreigen er grote financiële problemen in de geitensector als het fokverbod voor alle bedrijven met meer dan vijftig geiten in stand blijft.

Ook eisen de initiatiefnemers dat er een eind komt aan het ruimen van niet-zieke dieren op besmette bedrijven.

(Bron: http://www.bndestem.nl/)

No comments:

Post a Comment