Wednesday, November 25, 2009

Is Latijns-Amerika als regio werkelijk voor walvisbescherming? - Suriname stemt al jaren in IWC mee met Japan...in ruil voor US dollars


Latijns-Amerika kan walvisvangst niet meer

stoppen

25-11-2009 MO Mondiaal Nieuws, Belgium


BUENOS AIRES, 25 november 2009 (IPS) - De regeringen van Latijns-Amerika willen een blok vormen tegen een nieuw vertrek van de Japanse walvisvloot, maar gevreesd wordt dat hun demarche te laat zal komen.

Vorige week keurde Japan het vertrek van de walvisvloot goed, hoewel er nog volop onderhandelingen bezig zijn binnen de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC). Japan krijgt er veel kritiek omdat het gebruik maakt van een achterpoortje in het internationale verbod op walvisvangst en de jacht naar eigen zeggen uit wetenschappelijke motieven blijft organiseren.

Een handvol landen dat voor walvisvangst is, wil dan weer af van het moratorium, dat al bestaat sinds 1986. De IWC is zo gepolariseerd dat geen van beide kampen de tweederdemeerderheid kan behalen die nodig is om de regels te veranderen.

Slecht teken
Latijns-Amerika, dat als regio voor walvisbescherming is, werkt hard aan een strenger verbod. Op initiatief van de landen werd een werkgroep in het leven geroepen die de toekomst van de IWC moest uittekenen. De werkgroep kwam in oktober samen maar slaagde er niet in een consensus te vinden. In december is een tweede ontmoeting gepland, maar het vroege vertrek van de Japanse vloot wordt als een slecht teken gezien.

"Als Japan niet vertrokken was naar Antarctica, kon dat gezien worden als een teken van goede wil", zegt Roxana Schteinbarg van het Argentijnse Instituut voor Walvisbescherming (ICB). Maar een vertrek midden in de onderhandelingen is "spottend", zegt ze. "We zijn erg bezorgd om de stilte van onze regeringen."

José Truda Palazzo, de voormalige commissaris bij de IWC voor Brazilië, vindt dat het tijd is om de immobiliteit te stoppen. "Terwijl de commissarissen debatteren, blijven de walvisvaarders dieren straffeloos slachten", zegt hij. Begin deze maand stuurden veertig Latijns-Amerikaanse organisaties een gezamenlijke verklaring uit, waarin ze hun regeringen oproepen om klare taal te spreken tegen Japan.

De organisaties gingen uit van een gepland vertrek rond half december, de normale vertrekdatum voor de Japanse vloot. Ze werden in snelheid gepakt toen de vloot op 19 november vertrok.

Moratorium
De schepen zijn op weg naar het walvisreservaat in de Antarctische oceaan, dat tot beschermd gebied uitgeroepen is door de IWC in 1994. Er heerst een totaal verbod op commerciële walvisvangst. Het enige land dat tegenstemde was Japan.

Sinds de start van het verbod op commerciële walvisvangst in 1986 heeft Japan al meer dan achtduizend dieren gedood in het gebied dat later reservaat werd. Dit seizoen is Japan van plan duizend walvissen te vangen, een gelijkaardig getal als in vorige seizoenen, en dicht bij het aantal dat voor het verbod gevangen werd, toen er nauwelijks beperkingen golden.

Volgens de organisaties is het bijzonder onrustwekkend dat de Japanse vloot vorig seizoen driehonderd vrouwtjes ving, waarvan 63 procent zwanger was.

(Bron: http://www.mo.be/)

Noot Kraaijer:
Helaas vergeet het artikel te vermelden dat Suriname in de International Whaling Commission constant Japan steunt.

Het is dan ook niet geheel Latijns Amerika dat voor walvisbescherming is.

Het is natuurlijk opzich al 'opmerkelijk' dat een land als Suriname op een moment lid is geworden van de IWC - immers, Suriname heeft niets van doen met walvissen, ook niet als het gaat om 'whale watching'.

Neen, Suriname krijgt in ruil voor haar stem ten gunste van Japan in de IWC, US dollars van Japan. Zo werden in Suriname met geld uit Japan twee visserijcentra gebouwd. Op mijn blogs
http://sranan-news.blogspot.com en http://kraaijer-schrijft.blogspot.com zijn over deze kwestie diverse artikelen van mij te lezen.

No comments:

Post a Comment