Wednesday, November 25, 2009

Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA wijst op gruwelijke behandeling vee in slachthuizen - Koeien, schapen en geiten onverdoofd gedood voor halal


Gaia choqueert met beelden Belgische

slachthuizen

25-11-2009 Het Nieuwsblad, Belgium


Twee dagen voor het Offerfeest klaagt Gaia de wreede behandeling aan van vee in de Belgische slachthuizen. De dierenrechtenorganisatie toont op een persconferentie in Brussel schokkende beelden van runderen, schapen en geiten die onverdoofd worden geslacht voor de halal markt.

Volgens Gaia worden de dieren onverdoofd geslacht en wordt het vlees zonder etikettering verkocht in het reguliere circuit. De consument is daar vaak niet van op de hoogte. ‘Dit zijn onaanvaardbare, middeleeuwse wanpraktijken, waar dringend paal en perk aan moet gesteld worden,’ reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

‘De afwezigheid van etikettering moedigt de slachthuizen aan meer en meer onverdoofd te slachten, zelfs voor vlees dat niet voor de halal markt is bestemd’, schrijft Gaia in een persbericht.

Uitzondering

Sinds 1998 is het onverdoofd slachten in België verboden, maar voor het ritueel slachten is er een uitzondering.

De dierenrechtenorganisatie eist dat de uitzondering in de wet die onverdoofd ritueel slachten toestaat, geschrapt wordt en vraagt de moslimgemeenschap verdoving te accepteren, om de dieren onnodig lijden te besparen.

Het Offerfeest is het belangrijkste feest voor de moslimgemeenschap en wordt gevierd terwijl in Mekka de jaarlijkse bedevaart plaatsvindt.

(Bron: http://www.nieuwsblad.be/)
(Bron foto's: http://www.gaia.be/ned/control.php?&topgroupname=&groupname=pb224)

No comments:

Post a Comment