Wednesday, November 25, 2009

Jacht op oehoe Willem uit Voorst gaat door...


Vangpoging Oehoe Willem mislukt

26-11-2009 door Jan Vloet, De Stentor


VOORST - Willem is gesignaleerd en letterlijk weer gevlogen. De imposante Europese Oehoe zat gisterochtend in een eik in de buurtschap Klein Amsterdam.

Het dier vloog zondag 15 november weg bij zijn eigenaar Thomas Weijenberg vanaf de Binnenweg in Voorst. Sindsdien was hij spoorloos. Gisterochtend zat hij niet ver van zijn huisadres. Het leek alsof de schutvogel kon lezen want de Oehoe van 65 centimeter hoog was gesignaleerd aan de gelijknamige Weijenbergweg.

Peter Meuris had gisterochtend de primeur. Hij exploiteert samen met zijn vrouw een mini-camping bij zijn boerderij aan de Weijenbergweg. Tijdens het voeren van de dieren viel het hem op dat de kraaien zo onrustig waren. Toen hij rond 8 uur in zijn auto stapte om naar zijn werk te rijden zag hij in een ooghoek de Oehoe zitten. "Ik wist meteen dat het 'm was. Zo'n grote uil zie je zelden," zegt hij enthousiast. Meuris haalde zijn professionele camera op en wist het dier vakkundig op de foto vast te leggen. De 'vinder' kende de geschiedenis van de vogel van de diverse artikelen in de Stentor.

Een klein half uur later zit het imposante dier nog steeds vrij hoog op een tak van de eikenboom. Hij lijkt zich niets aan te trekken van de drukte enkele meters onder hem. Eigenaar Thomas Weijenberg is snel getraceerd. Hij zit voor zijn werk in Malden. Gelukkig kan hij een dagje vrij nemen voor een vangpoging. Daarbij kan hij geen pottenkijkers gebruiken. "Als er meer mensen in de buurt zijn betekent dat extra drukte en dus meer stress voor het dier. Daarom vang ik hem het liefst alleen. Ik neem aan dat het snel is gepiept. Willem zal wel flinke honger hebben na zo'n lange tijd dus ik hoop dat hij met lokaas landt op mijn handschoen."

Een paar uur later blijkt het ijdele hoop. "De Oehoe heeft zijn spanwijdte van ongeveer 1.60 meter gebruikt om weg te vliegen," aldus een teleurgestelde Weijenberg. "Willem leek geen oog te hebben voor mijn lokaas. Ik ben hem gevolgd en heb nog een tweede keer geprobeerd hem te lokken, maar ook die poging mislukte vanwege rondvliegende kraaien."

Willem is overigens een legaal gefokte Oehoe en in de handel 350 euro waard. Veel Stentorlezers zeggen op internet: laat die uil toch lekker vliegen. Waarom ben je het daar mee oneens? Thomas Weijenberg: "Deze vogel is in gevangenschap geboren en vertoont een ander gedrag, hij is gewend aan mensen en moet zich juist niet mengen met de wilde soort want dan krijg je afwijkend gedrag en daar zitten zowel voor- als tegenstanders van gevangen vogels niet op te wachten."

(Bron: http://www.destentor.nl/)

No comments:

Post a Comment