Wednesday, November 25, 2009

Jagers knallen in Groningen jaarlijks 10.000 hazen dood.....- PvdD wil einde jacht hazen in provincie Groningen


Tienduizend hazen geschoten op akkers

Groningen

25-11-2009 AGF


Jagers schieten in de provincie Groningen ongeveer tienduizend hazen per jaar. Dat blijkt uit een brief van de provincie Groningen. Die baseert zich op gegevens van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV).

Buiten de jachtperiode om zijn in de periode van 2005 tot en met 2007 achttien hazen doodgeschoten. Dit om schade aan fruitbomen, bieten en peen te voorkomen. Honderd keer werd er tijdens deze zogenoemde verjagingsacties om die reden op de dieren gejaagd.

De Partij voor de Dieren had vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over de afname van de hazenpopulatie. De Zoogdierenvereniging, Vogelonderzoek Nederland (SOVON) en het Centraal Bureau voor de Statistiek meldden onlangs dat de populatie de afgelopen tien jaar met 30 procent was afgenomen. En dat met name in agrarische gebieden zoals in Groningen.

De Partij voor de Dieren wil dat de provincie Groningen de jacht op hazen stopt. Maar die wil en kan dit niet stopzetten. Alleen de minister van natuur Gerda Verburg gaat hierover. Die gaf een paar dagen geleden aan helemaal niets te zien in een jachtverbod op de haas.

Jagers mogen van 15 oktober tot en met 31 december de haas schieten.

(Bron: http://www.agf.nl/)

No comments:

Post a Comment