Sunday, November 29, 2009

ADC demonstreert op vier locaties tegen experimenten op apen



Actiedag tegen apenexperimenten



29-11-2009 St. Anti Dierproeven Coalitie





De Anti Dierproeven Coalitie protesteerde vrijdag 27 november op 4 plaatsen in Nederland tegen experimenten op apen. Zo'n 20 actievoerders protesteerden met megafoon, spandoeken en protestborden bij de laboratoria. Dat dit hard nodig is blijkt wel uit de cijfers. In 2008 werden er 495 apen gebruikt in experimenten. In de afgelopen 10 jaar zijn er zelfs 6420 apen opgeofferd voor de wetenschap.



Robert Molenaar van de Anti Dierproeven Coalitie: "Apen zijn zeer gevoelige en intelligente wezens die op geen enkele wijze gebruikt mogen worden in experimenten. Het bewustzijn van apen is zodanig ontwikkeld dat de dieren in constante stress zitten en beseffen dat zij in levensgevaar verkeren. Het is onethisch om onze naaste verwanten op te laten draaien voor menselijke problemen."



We begonnen in de stromende regen om acht uur s’morgens bij apenhandelaar Hartelust in Tilburg. Een geur van mest hing rond de loods.



Een trieste plek waar achter gesloten deuren apen lijden onder hun gevangenschap. De apen zijn afkomstig uit China waar ze onder erbarmelijke omstandigheden gefokt zijn in enorme apenfokkerijen. De campagne tegen Hartelust zal nooit stoppen zolang hij grof geld verdient (2000 euro per aapje!) over de ruggen van weerloze dieren.



Schering-Plough in Oss is zo’n afnemer van Hartelust. In 2008 werden nog ongeveer 100 apen gebruikt in experimenten. Molenaar: “We zijn niet tegen onderzoek en wetenschap, maar voor ethisch en mensspecifiek onderzoek.“ Vele voorbijgangers werd uitgelegd waar ADC voor staat.

Vele duimen gingen omhoog en de raampjes in de auto werden omlaag gedraaid om te luisteren. In het Brabants Dagblad verklaarde Schering-Plough dat ze ook naar een situatie toe wil waarin honden, varkens en apen niet meer gebruikt worden in experimenten. De Anti Dierproeven Coalitie is er de organisatie niet naar om dit voor kennisgeving aan te nemen. We willen dat Schering-Plough een voortrekkersrol neemt in het terugdringen van dierproeven en het ontwikkelen van dierproefvrije technieken. Recentelijk haalde Schering- Plough nog een winst van 633 miljoen dollar. Dat zou nog eens een mooi budget zijn om dierproeven te vervangen...

Klik hier voor berichtgeving in de lokale media.



Het volgende laboratorium dat we bezochten is het Erasmus Medisch Centrum. We stonden voor de hoofdingang en goed in het zicht van vele voorbijgangers. Opnieuw een laboratorium waar apen worden gebruikt in experimenten. De apen worden ziek gemaakt met vogelpestvirus (H5N1), metapneumovirus, (wildtype) mazelen, knokkelkoorts (dengue), SARS-virus of monkeypox.



De acties van de Anti Dierproeven Coalitie hebben een enorme impact. Dat bleek maar weer uit het feit dat een memo werd rondgestuurd binnen het Erasmus MC naar alle studenten en werknemers.

Het Erasmus MC beroept zich op de communicatie en openheid over dierproeven. Maar zelfs parlementslid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren wordt geweigerd voor een rondleiding in de dierverblijven. Nog nooit hebben journalisten alle dieren mogen filmen in het proefdiercentrum, zo mochten de journalisten van Netwerk geen apen filmen en mochten enkel muizen gefilmd worden in het laboratorium!



We eindigden onze actiedag tegen apenexperimenten voor het grootste apenproefdiercentrum van Europa, het BPRC in Rijswijk.

Hier worden jaarlijks honderden apen ingezet in experimenten. Het BPRC doet al tientallen jaren onderzoek naar vaccins voor HIV en Malaria. Keer op keer worden vaccins afgewezen, omdat ze niet bleken te werken. Dat de vaccins niet werken is niet verwonderlijk. De rhesusapen in het BPRC worden bijv. ziek gemaakt met SIV, een andere ziekte dan HIV!



Toch blijft het BPRC krampachtig vasthouden aan verouderde technieken zoals het gebruik van dierproeven. Inmiddels staat er weer een nieuw hekwerk op het terrein van het BPRC om journalisten en dierenvrienden buiten te houden. Opnieuw mogen journalisten de dieren in het Freddy Mercury gebouw niet filmen. Openheid van zaken is niet meer dan een PR woord voor de sluwe vossen van de dierproefsector. Hoeveel hekwerken zijn er nodig om de grootste schande van onze samenleving verborgen te houden?



(Bron: http://www.stopdierproeven.org/)

(Bron foto's: eigen foto's Kraaijer)

No comments:

Post a Comment