Tuesday, November 17, 2009

Groen! en ADC willen per direct einde experimenten op primaten in België


ADC ligt aan basis van nieuwe wetsvoorstellen

Groen! dient 2 wetsvoorstellen in tegen dierproeven

17-11-2009 St. Anti Dierproeven Coalitie


Vandaag 17 november hebben Hermes Sanctorum, Vlaams parlementslid voor Groen!, en Meyrem Almaci, Federaal kamerlid voor Groen!, 2 wetsvoorstellen ingediend. Groen! wil met deze 2 wetsvoorstellen een aanzienlijke vermindering van dierproeven bereiken en een directe stopzetting van experimenten op primaten.

Van links naar rechts:
Marc van Roosmalen, primatoloog - Meyrem Almaci, federaal kamerlid Groen! - Danny Flies, voorzitter Anti Dierproeven Coalitie - Helder Constantino, Lord Dowding Fund for Humane Research

Deze wetsvoorstellen kwamen tot stand na intensieve contacten en gesprekken tussen de Anti Dierproeven Coalitie en Groen!. De Anti Dierproeven Coalitie is een niet-partijgebonden dierenrechtenorganisatie en wil met elke democratische partij praten over positieve stappen om dierproeven te beëindigen. Zo werkten wij vorig jaar nog samen met PS minister Onkelinx om tabakstesten op dieren te verbieden.

Danny Flies, voorzitter van de Anti Dierproeven Coalitie België, wees er tijdens de persconferentie op dat de publieke opinie zich meer en meer keert tegen het gebruik van dieren in wetenschappelijk onderzoek.
'De Anti Dierproeven Coalitie is verheugd dat Groen! met deze 2 wetsvoorstellen dit geladen thema op de politieke agenda plaatst. Ik hoop dat deze wetsvoorstellen over alle partijgrenzen heen gesteund worden door alle politici die volksgezondheid, ethiek, moderne wetenschap en dierenwelzijn hoog in hun vaandel dragen. Het is een historische kans voor de politieke wereld om echt iets ten goede te veranderen voor mens en dier.'

Meyrem Almaci benadrukte het belang van dit wetsvoorstel voor mens en dier.

Ook Hermes Sanctorum verwees tijdens de persconferentie naar de noodzaak om op Vlaams niveau meer te investeren in onderzoek naar dierproefvrije technieken.

De Anti Dierproeven Coalitie had ook 2 experten terzake meegebracht. Zo ging Helder Constantino van het Britse Lord Dowding Fund for Humane Research dieper in op bestaande dierproefvrije technieken.

De Nederlandse primatoloog Marc van Roosmalen gaf een emotioneel inzicht in het lijden van apen bij experimenten.

Wij wensen Groen! nogmaals te feliciteren met het indienen van beide voorstellen.

Klik hier voor het wetsvoorstel om alle commerciële proeven op gewervelde dieren te verbieden.
Klik hier voor de resolutie voor het opstarten van een Vlaams Kenniscentrum voor Alternatieven voor Dierproeven.

Klik hier voor beelden van VRT Televisie, 'Terzake'.

(Bron: http://www.stopdierproeven.org/)
(Bron foto's: St. Anti Dierproeven Coalitie)

No comments:

Post a Comment