Saturday, November 21, 2009

Volgens inwoner Emmen zijn 150 bij hem in beslag genomen beschermde inheemse vogels door het OM 'vermoord'


Emmenaar: 150 in beslag genomen vogels vermoord

21-11-2009 Dagblad van het Noorden


Emmen/Den Haag - Zeker 120 van de 153 beschermde inheemse vogels, die op last van het openbaar ministerie (OM) in beslag werden genomen bij Emmenaar J.W.K.T., zijn doodgegaan in de opvangcentra. "Vermoord", is de stellige overtuiging van de vogelhouder. "Ze waren anders ook wel doodgegaan", meent een woordvoerster van het functioneel parket van het OM in Den Haag.

Los van het oordeel of Emmenaar de vogels mocht hebben (daar doet de strafrechter binnenkort uitspraak over), dringt zich de vraag of op het middel niet erger is dan de kwaal. Bij de vogelhouder hadden de dieren een goed leven, zo erkende de officier van justitie tijdens de zitting voor de Asser rechtbank. Niet eerder zag hij zulke ruime en goed ingerichte volières. Voor iedere soort had K.T. ideale omstandigheden gecreëerd.

Omdat misdaad niet mag lonen, en de vogelhouder dus geen profijt mag hebben van het bezit van de dieren, werden ze in beslag genomen. Het OM bevestigt dat ongeveer 80 procent dood is. "Kleine kwetsbare vogels die in de natuur ook niet oud worden", aldus woordvoerster Van der Molen.

De vogelhouder meent dat al zijn dieren het loodje hebben gelegd. Hij heeft er slapeloze nachten van: "Mijn vogels zijn kapot gegaan aan de stress. In de centra stoppen ze veel te veel vogels in te kleine hokjes. Er is geen deskundigheid. Insecteneters krijgen zaden. Dat soort dingen. Het gaat niet alleen om mijn vogels, maar om duizenden dieren op jaarbasis."

Henk Marinus, voorzitter van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers, weet dat er dieren doodgaan in de opvang, maar twijfelt aan de aantallen die K.T. noemt. Er is volgens hem wel iets voor te zeggen de dieren bij de eigenaar te laten totdat de rechter uitspraak doet. "Het zijn vaak vogels van een niet voor de hand liggende soort. Juist die vergen veel kennis, die in de centra vaak niet aanwezig is."

In opdracht van de officier van justitie voerde de Algemene Inspectiedienst (AID) de inbeslagname uit. De Dienst Regelingen (DR) zorgde vervolgens voor onderdak. Het OM blijft verantwoordelijk voor de vogels. De DR laat in een reactie weten alleen samen te werken met 'geselecteerde' opvangcentra.

(Bron: http://www.dvhn.nl/)

No comments:

Post a Comment